Gemeente Demo

In de uitvoering de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) staan de gemeenten in Nederland voor de taak om zorgvuldig invulling te geven aan het op juiste wijze besteden van zorggelden en om oneigenlijk gebruik van zorggelden te voorkomen. Hiervoor is inzicht nodig in de financiële gezondheid, het netwerk en betrouwbaarheid van de gecontracteerde zorgpartners.

Data inzichten zorgen voor meer grip op de besluitvorming. Diverse indicatoren helpen bij het opsporen van dit oneigenlijk gebruik. In deze analyse worden de zorgaanbieders van Gemeente Demo verrijkt met inzichten uit de GraydonCreditsafe Database en wordt inzage gegeven in de juridische structuur, de financiële positie en opmerkelijke situaties. Dit helpt Gemeente Demo u in het vroegtijdig opsporen van zorgaanbieders met een verhoogde kans op frauduleuze activiteiten en u bent daarmee in staat om risico’s op het gebied van continuïteit, imago- en financiële schade te mitigeren.

Samenvatting

  • Deze analyse richt zich op 182 zorgaanbieders die zijn aangeleverd door Gemeente Demo en gekoppeld met de GraydonCreditsafe database.
  • Deze zorgaanbieders worden in deze analyse gecheckt op financiële gegevens en opmerkelijke kenmerken bij de zorgaanbieder zelf én in haar bedrijfsnetwerk.
  • Bij 47 zorgaanbieders zijn 4 of meer opmerkelijke kenmerken gevonden, wat mogelijk verder onderzoek vereist.
  • Dit rapport toont u deze opvallende kenmerken en bij welke zorgaanbieders ze zijn geconstateerd

Zorgaanbieders naar aantal opmerkelijke kenmerken

Klik hier om per groep te zien welke opmerkelijke kenmerken zijn geconstateerd.



Uw zorgaanbieders

Geografische verdeling

Onderstaande kaart toont de locatie van de zorgaanbieders van Gemeente Demo. Zorgaanbieders waarbij 4 of meer opmerkelijke kenmerken zijn geconstateerd vallen op met een rode kleur.

Bedrijfsactiviteiten

In onderstaande grafiek ziet u in welke branche de zorgaanbieders van Gemeente Demo actief zijn. De branche is gebaseerd op de 2-cijferige SBI code van de zorgaanbieders.

Onderstaande tabel geeft u een overzicht van de zorgaanbieders in uw portefeuille met een SBI code die niet binnen de zorgsector valt.


Bedrijfsnetwerken

GraydonCreditsafe maakt bedrijfsnetwerken inzichtelijk door moeder- en dochterrelaties tussen bedrijven in Nederland bloot te leggen. volgende grafiek toont hoeveel zorgaanbieders onderdeel van een bedrijfsnetwerk is en welke rechtvorm deze zorgaanbieders hebben.

Omvang bedrijfsnetwerken

Onderstaande grafiek toont de grootte van het bedrijfsnetwerk van de zorgaanbieders van Gemeente Demo. Daarnaast toont het u of zorgaanbieders bedrijven in hun netwerk hebben met opvallende bedrijfsactiviteiten (op basis van 2-cijferige SBI codes).

Klik hier voor een overzicht van bedrijfsactiviteiten in het netwerk van zorgaanbieders die opvallend kunnen zijn.

2-cijferige SBI code en de bijbehorende omschrijving:

  • SBI 68: Vastgoedbedrijven: Verhuur van en handel in onroerend goed
  • SBI 35: Productie en distributie van en handel in elektriciteit, aardgas, stoom en gekoelde lucht
  • SBI 38: Afvalinzameling en –behandeling; voorbereiding tot recycling
  • SBI 43: Gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw
  • SBI 45: Handel in en reparatie van auto’s, motorfietsen en aanhangers
  • SBI 47: Detailhandel (niet in auto’s)
  • SBI 49: Vervoer over land
  • SBI 53: Post en koeriers
  • SBI 55: Logiesverstrekking
  • SBI 56: Eet- en drinkgelegenheden
  • SBI 64: Financiële instellingen (geen verzekeringen en pensioenfondsen)
  • SBI 66: Overige financiële dienstverlening
  • SBI 69: Rechtskundige dienstverlening, accountancy, belastingadvisering en administratie
  • SBI 77: Verhuur en lease van auto’s, consumentenartikelen, machines en overige roerende goederen
  • SBI 78: Arbeidsbemiddeling, uitzendbureaus en personeelsbeheer
  • SBI 80: Beveiliging en opsporing
  • SBI 81: Schoonmaakbranche
  • SBI 82: Overige zakelijke dienstverlening
  • SBI 92: Loterijen en kansspelen
  • SBI 96: Wellness en overige dienstverlening; uitvaartbranche

Onderstaande tabel geeft een overzicht van zorgaanbieders met vastgoedbedrijven en/of mogelijk opvallende SBI codes in het netwerk.

Inactieve bedrijven in het netwerk

Bij enkele zorgaanbieders zijn inactieve bedrijen waargenomen in het netwerk. Hier wordt u getoont om welke zorgaanbieders het gaat.

Klik hier voor een overzicht van de specifieke zorgaanbieders met inactieve bedrijven in het netwerk.


Financiële ratio’s

Hier worden enkele financiële ratio’s inzichtelijk gemaakt voor die zorgaanbieders waarvan de balans en/of jaarrekening beschikbaar zijn.

Klik hier om de beschikbaarheid van de data per zorgaanbieder in te zien.


Ratio winst

Zorgaanbieders met een opmerkelijk hoge winst vallen op in onderstaande grafieken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in rechtsvormen van de zorgaanbieders. Eenmanszaken vallen op bij een winst vanaf €100.000 en bij overige rechtvormen is een winstpercentage hoger dan 5% of lager dan 0% opvallend.

Hier vindt u een overzicht van de zorgaanbieders met een winstpercentage hoger dan 5% of lager dan 0%.

Solvabiliteit en current ratio

In onderstaande grafiek is de solvabiliteit en de current ratios van de zorgaanbieders weergegeven. Solvabiliteit geeft aan of een onderneming voldoende ‘solvabel’ is en dus kan voldoen aan haar financiële verplichtingen en al haar leningen kan afbetalen bij opheffing of faillissement. Hierbij gaat het dus om verplichtingen op de lange termijn. De ratio geeft de verhouding aan van het eigen vermogen in het totale in de onderneming werkzame vermogen. De current ratio geeft aan of een onderneming voldoende ‘liquide’ is en dus of er voldoende geld in kas is of op de bankrekening staat om aan alle kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Deze ratio geeft de verhouding aan tussen de vlottende activa en het kort vreemd vermogen.

Hieronder vindt u een overzicht van de zorgaanbieders met solvabiliteitsratio’s vanaf 25 en current ratio’s vanaf 2.


Groei Eigen Vermogen in netwerk

Onderstaande grafiek en tabel geeft informatie over ontwikkelingen in het netwerk van de zorgaanbieders. Hier wordt getoond hoeveel bedrijven in het netwerk een opvallende groei kennen in hun Eigen Vermogen. Deze groei wordt hier opvallend genoemd wanneer het Eigen Vermogen tussen 2016 en 2021 minstens 3 jaren met meer dan 10% is gegroeid.

De volgende tabel toont een overzicht van de zorgaanbieders en de bedrijven in hun netwerk met een hoge groei in Eigen Vermogen.


Exceptions

In onderstaande grafieken zijn de Exceptions te zien die zijn geregistreerd bij de zorgaanbieders en de bedrijven in hun netwerk. Exceptions screent eerste en tweedegraads relaties (bedrijven en/of bestuurder) op opmerkelijke situaties. Onder opmerkelijke situaties worden situaties verstaan welke door GraydonCreditsafe als opmerkelijk worden beschouwd of worden gekenmerkt als nader te onderzoeken. Hierbij kan gedacht worden aan financiële uitzonderlijke situaties (balansverschillen, extreme ratio’s welke zijn aangetroffen, het niet of te laat deponeren van jaarrekeningen), Risk & Compliance situaties (een bestuurder is eerder betrokken geweest bij een faillissement, komt voor op bepaalde lijsten) en/of het bedrijf bevindt zich op een adres waar op basis van onderzoek een verhoogd risico is, bij GraydonCreditsafe is uitzonderlijk negatieve informatie binnengekomen over de onderneming. Opmerkelijke situaties zijn niet altijd negatief, ze kunnen ook mutaties in een bedrijf tonen.

Aantal Exceptions

U ziet hier het aantal Exceptions dat bij uw zorgaanbieders is geconstateerd.

Exceptions bij zorgaanbieders

Onderstaande tabel toont bij welke zorgaanbieders de Exceptions zijn gevonden

Exceptions in het bedrijfsnetwerk

Hier vindt u een overzicht van de bedrijven in het netwerk van de zorgaanbieders en de bijbehorende Exceptions.


Risico score

Onderstaande grafiek toont de risico score van de zorgaanbieders. De score toont op overzichtelijke wijze de mate van kredietrisico. Zorgaanbieders met een lage score kunnen mogelijk de continuïteit van de zorg in gevaar brengen en vereisen mogelijk verder onderzoek.


Overzicht

Onderstaande tabel bevat alle door Gemeente Demo aangeleverde zorgaanbieders en geeft in een overzicht de opmerkelijke kenmerken die zijn geconstateerd.


Appendix

Data checks

Van de geleverde zorgaanbieders hebben we 182 unieke zorgaanbieders kunnen koppelen aan de GraydonCreditsafe database en meegenomen in deze analyse. Koppeling met de GraydonCreditsafe database is noodzakelijk om inzicht te verkrijgen in algemene kenmerken, zoals bijvoorbeeld sector en rechtsvorm, en financiële gegevens en het bedrijfsnetwerk. Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven niet gekoppeld kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die opgeheven zijn, incorrect KvK-nummer, NAW combinaties die niet overeenkomen met de KvK-inschrijving, buitelandse ondernemingen, etc.

Klik hier voor een overzicht van de zorgaanbieders die niet zijn gekoppeld.
Klik hier voor een overzicht van de duplicaten die wij vonden in de aangeleverde lijst met zorgaanbieders.
Klik hier voor een overzicht van de zorgaanbieders die niet meer actief zijn.